فواید مصرف امگا ۳ و بهترین منابع غذایی برای تأمین آن

چربی‌های امگا ۳ به‌خاطر خواص ضدالتهابی‌شان فواید بسیاری برای سلامتی دارند.

این چربی‌ها به‌طور عمده به‌صورت DHA ،EPA و ALA وجود دارند.

ALA بیشتر در مغزها، دانه‌ها، لبنیات و گوشت حیواناتی که در چراگاه تغذیه می‌کنند، وجود دارد. DHA و EPA در ماهی‌های چرب مانند ماهی سالمون و ماهی خال‌خالی یافت می‌شوند.

فواید DHA و EPA برای سلامتی بیشتر از ALA است. بنابراین بهتر است مواد غذایی غنی از این ترکیبات را بیشتر مصرف کنید. فواید چربی‌های امگا ۳ برای سلامتی بسیار زیاد است. تأثیر چربی‌های امگا ۳ در پیشگیری و درمان صدها بیماری به اثبات رسیده است.

امگا 3
امگا 3

معمولا افرادی که به بیماری‌های زیر مبتلا هستند، لازم است چربی‌های امگا ۳ بیشتری مصرف کنند.

  • کلسترول بالا؛
  • افسردگی؛
  • اضطراب؛
  • اختلال کم‌توجهی – بیش‌فعالی؛
  • سرطان؛
  • دیابت؛
  • التهابات؛
  • التهاب مفصل (آرتریت)؛
  • ناباروری؛
  • بیماری التهابی روده؛
  • بیماری آلزایمر؛
  • تباهی لکه زرد در افراد مسن؛
  • مشکلات پوستی مانند اگزما و پسوریازیس.

کمک به کاهش وزن، بارداری سالم، ریکاوری و تجدید قوای ورزشکاران، افزایش ضخامت مو و ناخن از سایر فوایدی است که امگا ۳ برای بدن دارد. کمبود امگا ۳ در کشورهای صنعتی مرسوم است. این امر تا حد زیادی به‌خاطر زیاده‌روی در مصرف چربی‌های امگا۶ است. مصرف چربی‌های امگا۶ برای بدن ضروری است، ولی باید میان مصرف امگا ۳ و امگا۶ نسبت مناسبی (حدودا ۲ به ۱) وجود داشته باشد، درحالی‌که در ایالات متحده این نسبت ۲۰ به ۱ است! عدم تعادل در مصرف چربی‌های امگا۶ نسبت به چربی‌های امگا ۳، باعث بروز التهابات و بروز بیماری‌های مزمن در بدن می‌شود.

ضعف حافظه، خشکی پوست، مشکلات قلبی، عدم ثبات روحی، درد مفاصل و بیماری‌های خودایمنی از علائم کمبود امگا ۳ هستند. افرادی که مقدار زیادی غذاهای فرآوری‌شده و روغن‌های هیدروژنه مصرف می‌کنند و کسانی که رژیم گیاهخواری دارند، بیشتر از بقیه در معرض کمبود امگا ۳ هستند. مقدار دریافتی مناسب امگا ۳ برای مردان ۱٫۶ گرم در روز و برای زنان ۱٫۱ گرم در روز است.

۹ ماده‌ی غذایی سرشار از امگا ۳
امگا 3
امگا 3
  • ۱۱۵ گرم ماهی سالمون محتوی ۱٫۴۵ گرم امگا ۳ است.
  • ۱۱۵ گرم ماهی ساردین محتوی ۱٫۳۴ گرم امگا ۳ است.
  • ۱۱۵ گرم ماهی خال‌خالی محتوی ۱٫۲۵ گرم امگا ۳ است.
  • ۱۱۵ گرم گوشت گاوی که با علف تغذیه‌ شده است، محتوی ۱٫۱ گرم امگا ۳ است.
  • ۲ قاشق غذاخوری تخم کتان محتوی ۳٫۲ گرم امگا ۳ است.
  • ۲ قاشق غذاخوری دانه‌ی چیا محتوی ۲٫۵ گرم امگا ۳ است.
  • یک‌چهارم فنجان مغز گردو محتوی ۲٫۳ گرم امگا ۳ است.
  • ۱۱۵ گرم ماهی تن محتوی ۰٫۳۳ گرم امگا ۳ است.
  • ۲۳۰ گرم لبنیات تهیه‌شده از احشامی که از علف تغذیه کرده‌اند، محتوی ۰٫۲۵ گرم امگا ۳ است.

در میان سایر غذاهای گیاهی کلم بروکسل، گل کلم و جلبک دریایی نیز محتوی مقدار زیادی امگا ۳ هستند. بهتر است این غذاها را ۲ یا ۳ بار در روز مصرف کنید تا امگا ۳ موردنیازتان تأمین شود. اگر نمی‌توانید به‌طور منظم ماهی آزاد (غیرپرورشی) مصرف کنید، بهتر است از مکمل‌های روغن ماهی محتوی امگا ۳ با دُز هزار میلی‌گرم در روز استفاده کنید.

فواید امگا ۳ برای سلامتی

۱. سلامت قلب

امگا 3

چربی امگا ۳ موجود در ماهی‌های آب سرد، برای تنظیم ضربان قلب، کاهش فشار خون، کاهش تشکیل لخته‌های خون و کاهش التهابات مفید است. تمامی این عوامل خطر حمله قلبی و سکته مغزی را افزایش می‌دهند. غذاهای سرشار از امگا ۳ به کاهش تری‌گلیسرید و کلسترول بد خون (LDL) نیز کمک می‌کنند.

افزایش مصرف ماهی‌های چرب در کاهش فشار خون، کلسترول و تری‌گلیسرید خون، تنظیم ضربان قلب، درمان تصلب شرایین و کاهش سکته‌های مغزی مؤثر است. مصرف دو وعده ماهی در هفته، خطر سکته‌های مغزی را تا ۵۰٪ کاهش می‌دهد.

۲. پیشگیری از سرطان

مصرف ۲ تا ۳ وعده غذای دریایی در هفته، باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان می‌شود. التهاب، عامل بسیاری از سرطان‌هاست. امگا ۳ در سرکوب التهابات مؤثر است. افزایش مصرف امگا ۳ احتمال مرگ بیمارانی را که به سرطان مبتلا هستند، کاهش می‌دهد.

مطالعات نشان می‌دهند مصرف امگا ۳ احتمال بروز سرطان روده بزرگ، سرطان پروستات و سرطان سینه را کاهش می‌دهد یا سرعت پیشرفت آنها را کُند می‌کند.

۳. درمان افسردگی و سلامت مغز

بخش اعظم مغز از چربی ساخته شده است. مقادیر کافی EPA و DHA عملکرد ارتباطی مغز را بهبود و التهابات و سرعت پیری را کاهش می‌دهند.

با توجه به تأثیراتی که امگا ۳ بر عملکرد مغز دارد، محققان تأثیر مکمل‌های امگا ۳ را در درمان افسردگی مورد بررسی قرار دادند و شواهدی از تأثیرات مثبت آن مشاهده کردند. همچنین شواهد محکمی وجود دارد که نشان می‌دهد چربی‌های امگا ۳ در بهبود اختلال کم‌توجهی-بیش‌فعالی، آلزایمر، اختلالات شناختی و زوال عقل مؤثر است.

۴. کاهش و درمان التهاب

مطالعات اولیه نشان می‌دهند امگا ۳ در بهبود علائم آرتروز و درد مفاصل مؤثر است. مکمل‌های امگا ۳ در بهبود بیماری التهابی روده نیز مؤثرند. درد مفصل در افراد مبتلا به بیماری لوپوس با مصرف امگا ۳ کاهش می‌یابد. براساس مطالعات صورت‌گرفته در زمینه‌ی پوکی استخوان، مصرف امگا ۳ می‌تواند سرعتِ تحلیل توده‌ی استخوانی را بکاهد و تراکم استخوان را افزایش بدهد.

با توجه به مطالبی که عنوان کردیم، مصرف امگا ۳ برای سلامتی بسیار مفید است و باید حتما غذاهای سرشار از امگا ۳ را در رژیم غذایی‌تان بگنجانید.

برگرفته از: draxe

طب فشاری
بیشتر بخوانید
هنر ماساژ ایران آموزش ماساژ
این نوشته منتشر شده در بلاگ می باشد. جهت اضافه کردن به علاقمندی های مرورگر خود بر روی لینک صفحه کلیک نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×